The power of 5 senses

Dr. Rob Davidson, an eminent expert in the congress industry, points out that for the success of each event, it is very important to activate all five participants’ senses

ForumZagreb-5-osjetilaDr. Rob Davidson, vlasnik agencije MICE Knowledge i profesor event menadžmenta na četiri europska sveučilišta, priznati je stručnjak kongresne industrije koji na svjetskoj kongresnoj burzi IBTM World u Barceloni svake godine predstavlja godišnji izvještaj, Trends Watch, o trendovima u industriji sastanaka i poslovnih putovanja. Kao stručnjak na tom području, često je gost predavač na konferencijama o poslovnom turizmu širom svijeta. Tako je i na neadvno završenoj prvoj hrvatskoj nacionalnoj kongresnoj burzi, MEETEX, bio jedan od glavnih inspirativnih govornika. S nama je podijelo neke od najnovijih trendova u industriji.

Moć 5 osjetila na događanjima

Neuroznanstvenici i kognitivni psiholozi ističu da što je više osjetila aktivirano kod sudionika, to je iskustvo događanja znamenitije. Na taj način aktivira se više različitih dijelova mozga što pomaže bolje apsorbirati i zadržati više informacija što naposlijetku dovodi do boljeg  angažmana sudionika na eventima. Stoga prilikom organizacije događanja nije dovoljno koristiti samo audio-vizaulne efekte već treba aktivirati svih pet osjetila: sluh, vid, miris, okus i dodir.

Sluh možete potaknuti inspirativnom i poticajnom glazbom. Primjerice, tiha klasična glazba potiče misli pa je vrlo korisna prilikom brainstorming sastanaka. Postoji također i motivacijska glazba i hitovi koji su svima vrlo dobro poznati koji će potaknuti na akciju (poput Simply the Best ili We are the Champions). No, danas su popularne i “tihe” konferencije na kojima se koriste bežične slušalice umjesto mikrofona i ozvučenja.

Osjet vida aktivirati će se igranjem s bojama prostorija ili osvjetljenja, korištenjem raznih vizualnih atrakcija. Kao i kod sluha, ako se ugase svjetla može se postići pozitivna reakciju sudionika jer će se potaknuti sva ostala njihova osjetila.

Miris je jedini osjet koji ima izravnu vezu s limbičkim sustavom i područjem mozga koje procesira emocije, stoga želite li pružiti emociju sudionicima usudite se poigrati s mirisima prostora u kojem se konferencija održava. Poznato je da miris limuna povećava koncentraciju, a lavanda i naranča smanjuju osjećaj tjeskobe. Kombinacijama možete kreirati i svoj vlastiti miris.

Okus. Naravno, taj osjet se aktivira gotovo na svakom događanju, tijekom pauza za okrjepu. Hrana i piće sastavni su dio svakog događanja pa treba pažljivo odabrati. Koristite lokalne ukuse i mirise kako biste svom događaju dali pravi osjećaj lokacije na kojoj se održava. Davidson također ističe i kako je sve veći trend takozvane “brain food”, zdrave hrane koja krijepi mozak. Forum Zagreb se potrudio da u svojoj ponudi hrane i pića ima svega pomalo pa tako i zdrave “brain food”.

Osjet dodira se kod sudionika aktivira već pri samom upoznavanju i rukovanju. Stoga je dobro poticati umrežavanje i direktno međusobno upoznavanje sudionika. No, može se i dodatno potaknuti tako da se u pauzama organizira primjerice masaža leđa, vrata i glave koja će ih ujedno i relaksirati. Ili, im možete dati “stres” loptice, plastelin ili blokove za crtanje kako bi njihove ruke bile zauzete.

ORGANIZING AN EVENT?

Send us your request!
Website
Grad
In agreement with the norms of General Data Protection Regulation (GDPR) we ask your acceptance to process your personal data.


Your personal data will be protected in accordance with the Regulation, but in case you want to have more information about the way we proceed with your data, please read our Privacy Norms.
FORUM Zagreb Congress Centre
RORAIMA 5 d.o.o.
OIB 31324250496 / MB 2743396
ID HR-B-01-31324250496
Radnička cesta 50 - centar Green Gold
10000 Zagreb
Tel: +385 1 286-7777
Fax: +385 1 286-7770
Follow us

Contact us

perm_identity
email
mode_edit
Website
Grad

FORUM Zagreb Congress Centre
To top