Meeting G2.1 conference completed

Meeting G2.1 conference gathered Croats from 17 countries of the world: It is time to join forces and encourage changes!

Konferencija Meeting G2.1, prva konferencija koja je okupila hrvatske iseljenike s ciljem da im predstavi mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, održana je u organizaciji kongresnog centra FORUM Zagreb, od 26. do 30. listopada ove godine u Zagrebu.

Prvi dan, 26. listopada održana je svečana večera dobrodošlice uz zanimljivu i osebujnu predstavu SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ za sve sudionike koji su stigli iz raznih krajeva svijeta.

Drugi dan konferencije, 27. listopada, započeo je svečanim otvaranjem poslovne konferencije od strane predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je u svom obraćanju podržala rad konferencije kao važan korak u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Predsjednica je pozvala hrvatske iseljenike da budu partneri u  poticanju gospodarskog razvoja putem svojih projekata koji bi mlade zadržali u zemlji, a njima dali dodatan poticaj za jače povezivanje sa Hrvatskom. Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike pozvala je predstavnike iseljeničke Hrvatske i povratnike na suradnju u pripremi platforme i terena za istraživanje i razvoj poslovnih  mogućnosti u Hrvatskoj kako bismo zajedno razvili hrvatsko gospodarstvo i poslovno  okruženje na način da ono bude konkurentno i pogodno za poslovanje.

Josip Hrgetić, direktor projekta Meeting G2.1 istaknuo je kako je cilj ove konferencije istraživanje novih tržišta i mogućnosti koje pružaju europske i hrvatske institucije za ulaganja u Hrvatskoj i ujedno poručio kako je globalizacija omogućila bolju povezanost hrvatske dijaspore sa Hrvatskom, te lakše umrežavanje i povezivanje u stvaranju poslovnih uspjeha.

Nakon uvodnih izlaganja Ivane Pogres, voditeljice Službe za gospodarsku analitiku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Damira Novinića, ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, Joško Perica i Maša Šarić iz Ernst & Younga, sudionicima konferencije pojasnili su pravne  i porezne aspekte bitne potencijalnim ulagačima.

Na panel diskusiji Inovacije/Start-upovi/Poslovni anđeli, pod moderatorskom palicom Ace Momčilovića iz MBA Croatia, sudjelovali su Nikola Kapraljević, Goran Vlašić, Ratko Mutavdžić, Boris Guina i Hrvoje Prpić. Samo neke od poruka panel diskusije su da danas učimo što znači inovativnost i da se treba usmjeriti ka globalnom tržištu.

Nakon osvježenja sudionika, nastavili smo s dvije pitch sesije u kojima su se predstavili zanimljivi hrvatski startupovi: Sail Router, Agrivi, Tematski park Sunger, Liana App, Thorium At, Aplikata i C@N Motion u prvoj, a Trav Abled, Eco Mobile, Videoreha, Smart Lumies, Spotle, VisioBike, Vibby, Vita stig u drugoj.

Na panel diskusiji Kako zaštititi Vašu investiciju koju je moderirao Krešimir Lipovšćak, sudjelovali su Stjepan Lović, Žarko Tomašić i Gorana Grubišić. U zaštiti investicija sudionici su istaknuli problem sudstva, dugotrajnosti sporova i zapravo jako loše pravne zaštite investitora zbog sporog sudskog postupka. Naime nakon 4-5 godina druga strana često više i ne postoji i nema se od koga naplatiti. Trebao bi se uspostaviti transparentan sustav odgovornosti suca za loš rad, ali bez da se time zadire u neovisnosti sudbene vlasti i slobodu rada sudaca.

Na kraju je Doris Boras predstavila rad EEN-a, Europske poduzetničke mreže, a prije toga je Ljiljana Kukec otvorila sudionicima konferencije ideju o franšizama. Andrija Čolak je prezentirao svoje franšize Surf’n’Fries i Kisha – pametni kišobran te kako doznajemo na licu mjesta imao konkretne upite za suradnju – što je bio jedan od važnih ciljeva MEETING-a G2.1: Omogućiti priliku za sklapanje preliminarnih ugovora ili suradnje između Hrvata iz inozemstva i Hrvata iz domovine.

Treći dan konferencije MEETING G2.1, 28. listopada sudionici su diskutirali o čak šest važnih tema.

„Vrlo je bitno rano planiranje i strukturiranje projekata, povezivanje sa strateškim ciljevima kako bi u što većoj mjeri zadovoljili uvjete natječaja na koji se želite prijaviti“ kazala je Sonja Ifković iz Deloittea prilikom izlaganja o mogućnostima financiranja i sufinanciranja za razvojne i investicijske projekte.

Na panel diskusiji Gradovi – prilika za uspješne projekte pod moderatorskom palicom Ivice Perice iz Deloittea, sudjelovao je predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk, Andrija Rudić, gradonačelnik Kutine i Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina koji su istaknuli da postoje potpore i poticaj, a gradonačelnici su spremni davati ih ozbiljnim investitorima.

Na panel diskusiji Ulaganje u RH uz poticaje europskih fondova, moderator Saša Bukovac iz Hrvatske gospodarske komore ukratko je pojasnio koji su nam sve europski fondovi na raspolaganju, a sudionici diskusije Tajana Mrkić, EBRD; Marina Marasović, HBOR; Sani Ljubunčić, MINPO; Frano Šesnić, Raza dali su konkretnije informacije. Europska banke za obnovu i razvoj  je do sada imala 3 milijarde eura investicija u 298 projekata, samo prošle godine 300 milijuna eura u 21 projekt, a ove godine 180 projekata, od čega su istaknuli sindicirane kredite s Podravkom, Marinom Dalmacija i Jadran Galenski laboratorij, istaknula je Tajana Mrkić. HBOR je realizirao više od 180 milijardi kuna vrijednih projekata, dijelom i kroz europske fondove.

Na panel diskusiji Kako do kredita? Roman Šubić iz Hrvatske narodne banke, Nicolas Baron Adamovich iz Commerzbank, Vera Maroshi iz Progreso grupe, Srđan Šverko, Raiffeisenbank Austria i Zoran Kureljušić iz Privredne banka Zagreb diskutirali su o mogućnostima financiranja željene investicije te izdvojili poslovne prilike u Hrvatskoj za investicije: hrana (zemljišta su mirovala 15-20 godina, spremna su za organsku proizvodnju), navodnjavanje (3,5 % poljoprivredna površina je u sustavu navodnjavanja), palijativna skrb, (domovi, briga za starije), zdravstveni turizam, energetska obnova, zbrinjavanje i recikliranje otpada te nautika.

„Prave promjene ćemo napraviti kad skinemo tabu s teme obrazovanja“ kazao je Hrvoje Balen član uprave Algebre na panelu Kako modernizirati naše obrazovanje da bude kompetitivno s vrhunskim zapadnim zemljama uz vođenje Tome Antičića iz Instituta Ruđer Bošković.

Na okruglom stolu Nekretnine u Hrvatskoj – okvir, trendovi i prilike, kojeg je vodio Tomislav Gregurić iz Renove, sudjelovali su Ivana Delalić, Odvjetničko društvo Božić i partneri; Zlatko Gregurić, EBRD; Zlatko Barović, Aplan; Dražen Nikolić, neovisni stručnjak za investicije u nekretninama.

Na posljednjem panelu ovog konferencijskog dana, Uspješne prakse u svijetu i u Hrvatskoj, uz moderiranje Nevenke Weissmann iz Kanade, svoja iskustva su podijelili Tomislav Kuljiš iz Bolivije,  Darrell Šarić iz Kanade, Mirela Rubić iz Njemačke i Antonio Šeparović iz Južnoafričke Republike.

Četvrti dan, 29. listopada, u organizaciji HAMAG-BICRO, sudionici su posjetili Biocentar na Borongaju gdje su ih dočekali Dubravko Kičić, predsjednik uprave i izvršni direktor BioCentra i Sanja Šale, direktorica za istraživanje i transfer tehnologije i članica uprave koji su ih proveli kroz centar i njegove vitalne dijelove. BIOCentar omogućuje i uspostavlja mrežu kontakata s institucijama, kompanijama i pojedincima koji su direktno i indirektno povezani s bioznanostima. Na jednom mjestu korisnici mogu iznajmljivati laboratorije, koristiti svu potrebnu opremu i ostale prateće prostorije, dobiti sve potrebne savjete za razvoj tvrtke i educirati zaposlenike kako bi se njihove biotehnološke tvrtke čim prije razvile i postale konkurentne.

Nakon toga sudionici konferencije uputili su se u Hrvatsku Gospodarsku Komoru, gdje su ih dočekali Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore i Saša Bukovac, pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove HGK. Na skupu se razgovaralo o temeljima za osnivanje Hrvatske (virtualne) svjetske gospodarske komore. Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine, upoznao nas je s investicijskim prilikama u BiH.

Sudionici su zatim posjetili trg Svetog Marka i Vladu Republike Hrvatske gdje su ih primili Darija Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost i Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i športa, a direktora Meetinga G2.1, Josipa Hrgetića, uz još dva sudionika, primio je i premijer Zoran Milanović.

Peti dan konferencije, kao šećer na kraju, sudionicima je organiziran izlet u Aquapark Adamovec i Ambientpark kako bi i sami mogli vidjeti pozitivan primjer poslovanja u RH, primjer dobre prakse poduzetnika – povratnika.

Organizatori kao i svi sudionici vrlo su zadovoljni održanom konferencijom i uspjehom povezivanja iseljenika i domaćih poslovnih ljudi. Sudionici su podržali inicijativu organizatora za formiranje svojevrsnog poslovnog kluba u kojem bi svaka od sedamnaest zemalja imala svog predstavnika te istaknuli važnost kontinuiteta ove inicijative kao i osnivanja zajedničke platforme.

Vidimo se na Meeting G2.2, koji će se održati od 10. do 12. Listopada 2016. u kongresnom centru FORUM Zagreb!

ORGANIZING AN EVENT?

Send us your request!
Website
Grad
In agreement with the norms of General Data Protection Regulation (GDPR) we ask your acceptance to process your personal data.


Your personal data will be protected in accordance with the Regulation, but in case you want to have more information about the way we proceed with your data, please read our Privacy Norms.
FORUM Zagreb Congress Centre
RORAIMA 5 d.o.o.
OIB 31324250496 / MB 2743396
ID HR-B-01-31324250496
Radnička cesta 50 - centar Green Gold
10000 Zagreb
Tel: +385 1 286-7777
Fax: +385 1 286-7770
Follow us

Contact us

perm_identity
email
mode_edit
Website
Grad

FORUM Zagreb Congress Centre
To top